MÄTÄSFEST

26.7. - 4.8.2024

Ohjelma

PIKKU ALVA & PYSÄYTETTY HETKI

Pikku Alvan kulttuurikuppila (Mätäskuja 10) tarjoilee vierailleen ainutlaatuisen kattauksen taide-elämyksiä ja musiikkiesityksiä, jotka tuovat yhteen paikalliset lahjakkuudet ja vierailevat taiteilijat. Pikku-Alvan esitykset, joka päivä välillä 14-15. Lisäksi kuppilassa taidenäyttely ja kahvio.

Lipunmyynti auki! Päivälipulla 20€ pääset tutustumaan kaivokseen, nauttimaan Pikku-Alvan kulttuurikuppilan esityksistä sekä Pysäytetty hetki -valokuvanäyttelystä kylänraitin rivarigalleriassa. Päivälippu sisältää kahvin + kahvileivän.

Louhosteatterin esiintyjät

Penttilän Kolmoset 26.7.

Penttilän Kolmoset

Penttilän kolmoset on musiikkiteatteri-iloittelu, jossa Selma, Telma ja Velma laulavat ja tanssivat vanhoja jatseja, ja laulujen väleistä pulppuavat absurdit tarinat. Puhutaan naisista, miehistä, muistamisesta ja unohtamisesta, kierrätyksestä, suhteellisuusteoriasta… ja pääseekö sinne lääkärille ikinä vai onko tarpeenkaan? Mikä sitten on pulkan salaisuus?

Esitys sai inspiraationsa Sylvain Chomet´n piirroselokuvasta Bellevillen kolmoset, jossa ikääntyneet revyylaulajat jatkavat sitkeästi uraansa nuoruuden hehkun jo sammuttua. Esitys on suunnattu erityisesti varttuneemmalle väelle, mutta sopii kaikenikäisille. Tuttujen 40-60-luvun laulujen lomaan sijoitettavat tekstit tarkastelevat ilkikurisesti ajan ilmiöitä ja haastavat pohtimaan luutuneita käyttäytymismalleja.

Estradilla Tellu Turkka, Leena Halonen ja Hannele Autti, säestäjänä Jari Lappalainen, kitara. Esitys on kulttuuriyhdistys Vääräpyörä ry:n tuotantoa.

Kuva: Pasi Räsämäki

Piuttin Pojat - Lauluja Hiskiltä 27.7.

Piuttin Pojat

Piuttin Pojat on laulaja Petri Vannisen sekä sellotaiteilija Ville Loddersin tuore duo, joka esittää Hiski Salomaan lauluja. He ovat koonneet noin tunnin mittaisen esityksen, jossa musiikin lisäksi Hiskin elämää ja lauluja avataan paikkaan sekä aikaan liittyvilla kertomuksilla.

Räätäli Hiski Salomaa lähti viime vuosisadan alkupuolella paremman elämän toivossa Amerikkaan. Hän esitti suomalaissiirtolaisten keskuudessa omia laulujaan, joita myös 1930 -luvun taitteessa äänitettiin. Hiskin laulut kuvaavat amerikansuomalaisten siirtolaisten ja työläisten arkea.

Hiski piti itseään epäpoliittisena henkilönä, mutta hänen lauluistaan välittyy myötätunto työväenluokkaa kohtaan. Laulut ovat edelleen ajankohtaisia. Vapauden kaiho on vieläkin todellista useassa maailmankolkassa. Hiskillä ei kuitenkaan ollut suru puserossa. Humoristisella otteella kohdataan niin aviohuolet kuin työn raskauskin.

Kuva: Kari Karttunen

Osta Liput

Niina Annika 28.7.

Niina Annika

Niina Annika on laulaja-lauluntekijä, jonka herkät mukaansatempaavat kappaleet soivat luontoa, mystiikkaa ja valovoimaista sanomaa.

Luontoaiheet, mytologia ja valovoimaisuus yhdistyvät artistin hyppysissä lauluiksi, jotka liikuttavat syviä tunteita. Persoonallinen tyyli ja luonnonlapsen raikkaus tekevät musiikista omaleimaista uuden aallon pop- ja folkmusiikkia.

Musiikissa kantavana voimana toimii lauluntekijän monivivahteiset sanoitukset, joiden syvällinen merkitys ja luontoaiheinen symboliikka osuvat oivaltavin keinoin ihmisen syvimpiin kohtiin, lempeällä voimalla.

Kuva: Aleksi Martikainen

Osta Liput

PAUHA-trio 29.7.

PAUHA-trio

PAUHA-trio on suomalainen klarinetti-alttoviulu-pianotrio, jossa soittavat Miska Matero (klarinetti), Veikko Marjamäki (alttoviulu) ja Elsa Toivonen (piano).

Ensikiertueemme oli Pohjois-Suomessa elokuussa 2022. Haluamme esittää vanhan ohjelmiston lisäksi uutta musiikkia, minkä takia olemme työskennelleet nuorten suomalaisten säveltäjien kanssa. Vuonna 2022 meillä oli etuoikeus kantaesittää nosteessa olevan nuoren säveltäjän, Elisar Riddelinin sävellys. Kesällä 2023 esitimme Sofia Chambonin meille kirjoittaman teoksen "Of Morgana Le Fey." Tänä vuonna teemme yhteistyötä säveltäjä Tuomas Kettusen kanssa.

PARIISI & LONTOO Konsertin aikana musiikillinen matka kuljettaa kuulijan 20-luvun Pariisin kabareerytmeistä sekä värirunoelmista Lontoon melskeeseen ja lopulta sumuisille nummille haikeaan iltaruskoon. Konsertissa kuullaan musiikkia Darius Milhaudilta, Leo Smitiltä, Libby Larsenilta, Gordon Jacobilta sekä Tuomas Kettusen PAUHA-triolle tätä kiertuetta varten kirjoittama teos "Labyrintti".

Konsertti kestää väliajan kanssa n. 1h15min.

Kuva: Anna-Maria Viksten

Osta Liput

Improholistit 30.7.

Improholistit

Improholistit on Joensuussa vuonna 2018 perustettu improvisaatioryhmä, joka koostuu joukosta improaddikteja kulttuurin moniottelijoita. Ryhmä loihtii yleisön ehdotusten perusteella hykerryttäviä kohtauksia, mukaansatempaavia lauluja, sekä pitkiä improvisoituja näytelmiä. Koe kuinka tarinat ja hahmot heräävät eloon täysin tyhjästä!

Improholistit tuovat impron sinne missä tekin olette!

Osta Liput

Maarianvaaran teatteri 31.7.

Maarianvaaran teatteri

Maarianvaaran teatteri kiertää suomalaista maaseutua Liikkuva kylä 2024 -esityksellään heinä-elokuussa 2024.

Maarianvaaran teatterin kiertue-esitys on hurjan humoristinen, musiikintäyteinen ja oivalluksia antava iltamarevyy, jossa seikkaillaan suomalaisen maaseudun nykyisyydessä, menneisyydessä kuin tulevaisuudessakin.

Liikkuva kylä -esityksessä koetaan mm. kyläkokouksen värikkäistä vaiheista kertova näytelmä, puuhamiehen ajatuksia lähes uskomattomat mittasuhteet saaneesta kyläkirja-projektista, lyyrisiä kuvia maaseudun sielunmaisemista tai kirjailija Heikki Turusen herkullista tekstiä entisaikojen kylähulluista.

Väliajan kanssa kaksi tuntia kestävässä esityksessä kuullaan runsaasti musiikkia. Mukana on niin ikivihreitä harmonikkaklassikkoja kuin paikallisia kylälaulujakin. Esityksen on ohjannut Juhani Joensuu.

Osta Liput

Minea Suhonen - Klarinettiresitaali 1.8.

Minea Suhonen

Minea Suhosen resitaalin musiikki koostuu hänen omista sävellyksistään sekä muusta sooloklarinettimusiikista, joiden pääpaino on suomalaisessa ja norjalaisessa, uudessa klarinettimusiikissa. Konsertin kappaleissa on paljon luontoteemaa. Konsertin pituus on n. 75min, sisältäen väliajan.

Minea aloitti klarinettitaipaleensa Lieksassa Pielisen Karjalan musiikkiopistossa 2009. Hän jatkoi opintojaan lukion jälkeen Savonia-ammattikorkeakoulussa, josta hän valmistui musiikkipedagogiksi keväällä 2022. AMK-opintojen jälkeen hän jatkoi opiskelua klassisen musiikin maisterinohjelmassa Agderin yliopistossa Norjassa, valmistuen sieltä keväällä 2024.

AMK-opinnäytetyössään Minea tutki luonnon kuvaamisen mahdollisuuksia klassisessa soitinmusiikissa säveltäen myös itse - toinen konsertin kappaleista on Minean opinnäytetyöhön liittyvä sävellys. Osana maisterin tutkintoaan hän tutki klarinetin erityissoittotapoja ja niiden toteutustapoja uudessa klarinettimusiikissa.

Osta Liput

Mätäsimpro 2.8.

Mätäsimpro

Mätäsfestin esiintyjät ja erikoisvieraat kokoontuvat yhdessä improvisaatiotaiteen pariin. Musiikkia, tanssia, näyttämötaidetta, traktoribalettia, tekoälyvisuaaleja. Tämä on esitys, minkä sisällöstä ei kukaan voi olla varma. Tämä ensemble on nähtävä!

Carvalacciduo 3.8.

Carvalacciduo

Kuhmolainen Carvalacciduo on pianisti Johannes Ruotsalaisen ja sellisti Pietari Willeyn muodostama duo. Heidän ohjelmistonsa koostuu niin klassisesta musiikista, kuin kevyemmästäkin tarjonnasta. Erikoisuutena duo säveltää ja sovittaa osan musiikistaan itse.

Kuuntele Johannes Ruotsalaisen sävellys Laulu kuhmolle tästä

Osta Liput

Mätäsfestin päätösjuhla 4.8.

päätösjuhla

Mätäsfestin päätösjuhla kokoaa yhteen festivaalin aikana mukana olleet artistit ja yleisön juhlistamaan festivaalin päätöstä. Luvassa on musiikkia, yhteisiä esityksiä ja lämminhenkinen tunnelma.

Pikku-Alvan kulttuurikuppila

Klovni OHO - Haloohaloo, Karoliina Nordin

klovni oho

Kesällä 2024 Klovni OHO:n "Haloohaloo"- esitys on kiertänyt koko Helsingin Stadin Yhteisötalot. Kesäkiertue saa hienon päätöksen, kun OHO esityksellään saapuu synnyinsijoilleen Lieksaan.

"Haloohaloo"- esitys on teatterin, sirkustaiteen ja klovnerian moniottelijan, Karoliina Nordinin teatteria, käsinseisonta- akrobatiaa, steppausta ja taikatemppuja yhdistävä 30- minuutin pituinen esitys. "Haloohaloo"- esityksessä Klovni OHO haluaa räjäyttää kaikenlaista - mutta onneksi hän saa neuvoja puhelimitse jostain kaukaa ja OHO:n onnistuukin esityksessään räjäyttämään yleisön nauramaan. Esitys on suunnattu kaikenikäisille lapsille ja aikuisille sekä kaikille lapsenmielisille, iloisille ihmisille.

Osta päivälippu 26.7.

Elämäni Repliikki, Kulttuurikätilö® Raili Heikkilä

raili heikkilä

Onko Sinulla, perheessäsi tai kaveriporukassa joku repliikki, joka tulee toistuvasti mieleen ja se heitetään ilmoille usein? Onko repliikki näytelmästä, elokuvasta tai kirjasta? Vai onko se kenties naapurin papan, anopin, mummon tai entisen pomon kuolematon lausahdus? Onko siitä kehkeytynyt elämänviisaus? Minkälaisissa tilanteissa se tulee mieleen? Tiedätkö repliikin tarinan ja alkuperän? Jaamme elämämme repliikit ja kerromme niiden tarinan. Leikimme sanoilla ja sanomisilla. Iskemme tarinaa, rupattelemme ja ennen muuta altistumme toisillemme. Tule ja ota mukaan Elämäsi repliikki. Muuta ei tarvita. Tervetuloa!

Osta päivälippu 27.7.

Osta päivälippu 2.8.

Värejä tauluun! -yhteisteos

yhteistaide

Tule mukaan tekemään yhteistä taideteosta kuvataiteilija Marke Martsolan johdolla. Otetaan valtava paperi ja kasa värejä ja katsotaan mitä yhdessä saadaan luotuakaan.

Osta päivälippu 28.7.

Tuokio ikivihreitä - Jatta Kettunen

jatta kettunen

Estradilla Jatta by Viihteen Vuosikymmenet. Toivesävelmiä vuosien varrelta. Cherbourgin sateenvarjot, Besame Mucho, Bella Ciao, Häämuistojen valssi, Delilah, Fly me to the moon...

Osta päivälippu 29.7.

Bachia ja Kahvia, Sellotaiteilija Ville Lodders

ville lodders

Miten barokin ajan hovitanssit liittyy sellonsoittoon? Mikä on Allemande tai Sarabande? Miksi Bachin soolosellosarjoista on tullut niin merkittävä osa sello-ohjelmistoa? Joutuiko Bach todellakin työuransa alkupuolella kaksintaisteluun fagotistin kanssa?

Tervetuloa Ville Loddersin tarinalliseen konserttiin, missä saat mahdollisesti vastauksen näihin kysymyksiin. Konserttiin, jossa Bachin sellosarjoja ei vain soiteta, vaan niiden historiaa ja taustaa myös avataan sanoin. Ja välissä juodaan kahvia.

Osta päivälippu 30.7.

Osta päivälippu 3.8.

Uuden ajan duo

Uuden ajan duo

Viulutaituri Jarkko Saura ja sellisti Ville Lodders viihdyttävät yleisöä tuoreella duollaan. Ohjelmistona kuullaan musiikkia laidasta laitaan.

Jazzia, poppia, klasarii, ehkä jotain improvisoituakin. Tervetuloa!

Osta päivälippu 31.7.

Osta päivälippu 1.8.

Trubaduuri Jari Pursiainen

Jari Pursiainen

Mies ja kitara. Kitaristi & lauluntekijä Jari Pursiainen esittää Mätäsvaarassa muutamia omia biisejä, joiden lisäksi ohjelmisto koostuu mm. Tapio Rautavaaran vanhoista lauluista Lauri Tähkään.

Osta päivälippu 4.8.